Ο Πανελλήνιος Όμιλος Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης ( ΠΟΙΑΘ ) ιδρύθηκε το 1961 με έδρα τον Πειραιά και με πρωταρχικό καταστατικό σκοπό την ανάπτυξη και διάδοση της Ιστιοπλοΐας στην ανοικτή θάλασσα σε ολόκληρο τον ελληνικό χώρο, πράγμα το οποίο δηλώνεται και στην επωνυμία του. Παράλληλος σκοπός του Ομίλου είναι η βελτίωση της ναυτικής τέχνης και η διατήρηση της ναυτικής παράδοσης των Ελλήνων.
Τα γραφεία-εντευκτήρια του Ομίλου βρίσκονται στο Μικρολίμανο του Πειραιά, στο ιδιόκτητο τετραόροφο νεοκλασικό κτίριο, επί της οδού Αθηνάς Δηλαβέρη 3. Στο κτίριο αυτό εκτός από τις διοικητικές υπηρεσίες που βρίσκονται στο ισόγειο, υπάρχει στον πρώτο όροφο το εντευκτήριο και η βιβλιοθήκη, ενώ στον δεύτερο όροφο υπάρχουν δύο αίθουσες εκπαιδεύσεως-σεμιναρίων. Στον τρίτο όροφο βρίσκεται η πολλαπλών χρήσεων αίθουσα ΑΙΓΑΙΟΥ , χωρητικότητας 180 ατόμων, ενώ στο υπόγειο βρίσκονται τα εργαστήρια μηχανών και οι αποθήκες του ναυταθλητικού υλικού.
Το μεγάλο κύρος του Ομίλου καθώς και η άρτια διοργάνωση ιστιοπλοϊκών αγώνων, οδήγησαν τη Διεθνή Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία ( World Sailing ), να αναθέσει στον ΠΟΙΑΘ τη διεξαγωγή των παρακάτω διεθνών διοργανώσεων. Το 1982, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα σκαφών IOR ½ τόνου, σε συνεργασία με τον ΝΟΕ. Το 1984 το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα σκαφών mini-ton. Το 1989 το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα σκαφών 3/4 τόνου ξανά σε συνεργασία με τον ΝΟΕ. Το 2006 το Μεσογειακό Πρωτάθλημα σκαφών τύπου ΤΡ52 και το 2008 το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα σκαφών ORC-i.
Άπο το 1969 ο όμιλος λειτουργεί την πρώτη στην Σχολή Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης - Ιστιοπλοική Ακαδημία (ΣΙΑΘ) , στην Ελλάδα με έξι εκπαιδευτικές σειρές αρχαρίων ανά έτος, την οποία μέχρι σήμερα έχουν παρακολουθήσει με επιτυχία περισσότεροι από 25.000 μαθητές. Η Σχολή επίσης περιλαμβάνει το τμήμα Προχωρημένης και το τμήμα Αγωνιστικής Ιστιοπλοΐας με εκπαιδευτές 'Έλληνες πρωταθλητές της Ιστιοπλοΐας. Παράλληλα κάθε χρόνο πραγματοποιείται μία ειδική σειρά κυβερνητών σκαφών αναψυχής, που είναι για απόφοιτους της Σχολής Ιστιοπλοΐας, οι οποίο έχουν στο ενεργητικό τους συμμετοχές ως πληρώματα ιστιοπλοϊκών σκαφών και περισσότερα από 1.500 πλεύσιμα ναυτικά μίλια.
Από το 2016 λειτουργεί τη σχολή Ναυτικών Επικοινωνιών , η οποία περιλαμβάνει τόσο τη θεωριτική κατάρτιση όσο και την πρακτική εκπαίδευση σε ενα πρότυπο εκπαιδευτικό κέντρο επικοινωνιών σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές της ITU RR Res. 343 (WRC-07) και CERT/ERC Rec. 31-04 , για επικοινωνίες μικρής εμβέλειας ( Short Range Communications - SRC )
Πέραν όμως από τη διάδοση της ιστιοπλοΐας στην περιοχή της Αττικής, ο ΠΟΙΑΘ έχει επεκτείνει τη δραστηριότητά του και στην περιφέρεια έχοντας δημιουργήσει αρκετά παραρτήματα που εξελιχθηκαν σε αυτόνομους Ναυτικούς Ομίλους. (Παραρτήματα ΠΟΙΑΘ) .
Ο Πανελλήνιος 'Όμιλος Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης έχει εξι (6) ιδιόκτητα σκάφη ( ανοικτής θαλάσσης ), τα οποία ελλιμενίζονται στο Μικρολίμανο μαζί με τα σκάφη των μελών του.
Ο ΠΟΙΑΘ διογανώνει ετησίως αρκετούς ιστιοπλοϊκούς αγώνες, με κορυφαία διοργάνωση από το 1964 τη Διεθνή Ιστιοπλοική Εβδομάδα Αιγαίου, γνωστή και ως Ράλλυ Αιγαίου, η οποία εξασφαλίζει κάθε χρόνο μεγάλη συμμετοχή ελληνικών και ξένων αγωνιστικών σκαφών.
Απο το 2021 o ΠΟΙΑΘ μαζί με την Olympic Marine και την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ , διοργανώνουν τo AEGEAN 600 !
Συνεργάζεται με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα για την προαγωγή και διάδοση της ιστιοπλοίας, όπως το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, αλλά και με άλλα ιδρύματα για τη διοργάνωση διαλέξεων και ημερίδων πολιτιστικού περιεχομένου.
Ο ΠΟΙΑΘ είναι ο μοναδικός όμιλος με πλούσια βιβλιογραφία (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΙΑΘ) που καλύπτει το αντικείμενο της ιστιοπλοΐας και της ναυτικής τέχνης. Η έκδοση ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΑ & ΝΑΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ , είναι το επίσημο σύγγραμμα εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΤΕΦΑΑ), για την ειδικότητα της ιστιοπλοΐας ανοικτής θαλάσσης και της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων. Η την 5η επανέκδοση του έχει συμπληρώσει 25.000 αντίτυπα.
Η έκδοση ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ , 240 σελίδων καλύπτει όλο το φάσμα των ναυτικών επικοινωνιών και χρησιμοποιείται και από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων καθώς και από ναυτιλιακές εταιρείες.
Η έκδοση "OPTIMIST. Το σκάφος του μικρού καπετάνιου" και "Τα μυστικά του LASER" , καλύπτουν τις πρώτες βαθμίδες εισαγωγής στην ιστιοπλοία και διατίθενται δωρεάν σε όλους τους ναυτικούς ομίλους.
Ο Όμιλος εκδίδει από το 1987 αδιαλείπτως το περιοδικό ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ που κυκλοφορεί ΔΩΡΕΑΝ κάθε δύο μήνες, με αρθρογραφία που αφορά στον χώρο της Ιστιοπλοΐας (τριγώνου & ανοικτής θαλάσσης), τον χώρο της Κωπηλασίας, αλλά και θέματα που αφορούν στη ναυτική μας παράδοση και γενικότερα τη θάλασσα. Το περιοδικό έχει ήδη φτάσει στο 141ο ΤΕΥΧΟΣ.
Ολοκληρώνοντας το σύντομο αυτό πορτραίτο του ΠΟΙΑΘ πρέπει να αναφέρουμε επίσης, ότι συμμετέχει ως εκπρόσωπος της Ελλάδος, στη Διεθνή Επιτροπή Ανοικτής Θαλάσσης της Μεσογείου, ενώ είναι ο μόνος αναγνωρισμένος ελληνικός όμιλος για τη διεξαγωγή Οffshore Personal Safety Course, της Διεθνούς Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας ( World Sailing ).
Η Ακαδημία Αθηνών εκτιμώντας την αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα του Ομίλου, το 2013 του απένειμε το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.
Ο 'Όμιλος αποσκοπώντας στη διάδοση της ιστιοπλοϊας σε ολόκληρη την Ελλάδα ίδρυσε:
- Το 1976 παράρτημα στην Κέρκυρα (ΠΟΙΑΘ Κερκύρας), το οποίο σήμερα λειτουργεί ώς Ιστιοπλοϊκός Ομιλος και σχολή στην οποία έχουν εκπαιδευτεί μέχρι σήμερα περισσότεροι από 1.000 ιστιοπλόοι.
- Το 1984 παράρτημα στη Χαλκίδα (ΠΟΙΑΘ Χαλκίδος), με περισσότερα από 70 μέλη το οποίο σήμερα έχει μετατραπεί σε Ιστιοπλοϊκό Ομιλο Χαλκίδος.
- Το 1991 παράρτημα στο Ρέθυμνο που λειτουργεί πλέον ως Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Ρεθύμνου.
- Το 1998 παράρτημα στη Λέρο που λειτουργεί πλέον ως Ναυτικός Όμιλος Λέρου.
- Το 1992 παράρτημα στο Γύθειο που λειτουργεί πλέον ως Ναυτικός Όμιλος Λακωνίας.
- Το 1994 παράρτημα στην Ιεράπετρα που λειτουργεί πλέον ως Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Ιεράπετρας.
- Το 1996 παράρτημα στην Πύλο που λειτουργεί πλέον ως Ναυτικός Όμιλος Πύλου "ΝΕΣΤΩΡ"
- Ακόμα, έχουν ιδρυθεί τα παραρτήματα ΠΟΙΑΘ Ψαρών, ΠΟΙΑΘ Καστελόριζου, ΠΟΙΑΘ Ίου καθώς και το παράρτημα ΠΟΙΑΘ στο ακριτκό Αγαθονήσι στο οποίο έχει εγκατασταθεί σε συνεργασία με τον ΟΤΕ σύστημα τηλεπαιδιατρικής.
Τέλος δε, με σκάφος που παραχωρήθηκε το 1971 στον Ναυτικό Αθλητικό 'Όμιλο Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης, λειτούργησε σχολή ιστιοπλοΐας ανοικτής θαλάσσης, την οποία και παρακολούθησαν περίπου 500 μαθητές.
Οι απόφοιτοι της σχολής αυτής απετέλεσαν τον πυρήνα του αθλήματος στην περιοχή της Βορείου Ελλάδος.
( απο 30ης Ιανουαρίου 2023 έως το 2026 )
Πρόεδρος : Ιωάννης Μαραγκουδάκης
Α΄ Αντιπρόεδρος : Σταύρος Χατζηγρηγόρης
Β΄ Αντιπρόεδρος : Κωνσταντίνος Κορωνάκης
Γενικός Γραμματέας : Γεώργιος Συκάρης
Ειδικός Γραμματέας : Νίκος Αλτουβάς
Ταμίας : Κωνσταντίνος Μαρκουλιδάκης
Έφορος Εκπαιδεύσεως : Παναγιώτης Στρούζας
Έφορος Αγώνων : Αργυρούλα Γαλάνη
Έφορος Στόλου & Λιμένος : Βασίλειος Σπηλιόπουλος
Έφορος Εντευκτηρίων & Εκδηλώσεων : Θωμάς Γαβαλάς
Έφορος Θαλασσοπορείας : Ιωάννης Κουτσούκος